Zakaj kozmetika v številnih primerih“ne deluje” in kako pridemo do personalizirane nege kože?

Valentina Cvetkovič, dermaestetičarka in lastnica ter ustanoviteljica Wellness centra Paradiso

10 min branja

O tem, zakaj tudi prvovrstna, svetovno priznana kozmetika ali kozmetična nega nekaterim pomaga, na nekatere pa nima učinka ali celo vpliva negativno, smo se pogovarjali z dermaestetičarko Valentino Cvetkovič, ki nam je podala koristno rešitev, ki skrb za nego kože postavlja na popolnoma drug nivo.

Marsikatera predstavnica nežnejšega spola je verjetno že kdaj dobila priporočilo za kakšno neverjetno, skorajda že “čudežno” zadevo, ki naj bi odpravila ali vsaj omilila določeno nepravilnost (gubice, ogrce, luščenje kože ali kaj podobnega).

A glej ga zlomka…

Ta izdelek, preparat ali tretma, ki ga njena prijateljica, znanka ali neka vplivnica kar ni mogla prehvaliti, na njej ni deloval.

Za nameček ji je morda celo poslabšal stanje kože in ji na obrazu pustil – na pogled neprivlačno – rdečico.

Ali pa se je soočila z neprijetnim zategovanjem kože, morebiti celo srbečico.

Morda so ji obraz prekrili neprivlačni mozolji – kjub temu, da je že svetlobna leta stran od pubertete.

In kot že mnogokrat do sedaj, je “neverjeten” tretma proglasila za “larifari” ali “čudežno” stekleničko poimenovala “marketinški nateg”.

Toda…

Ali so v teh primerih res neustrezni izdelki oz. terapije, ali se razlog skriva drugje?

In kako lahko preprečimo, da bi se to pripetilo tudi nam?

Ko smo Valentino povprašali o tem, je najprej izjavila, da – v kolikor seveda govorimo o kakovostnih, dermatološko preverjenih izdelkih ali klinično testiranih postopkih – ni problem v samih izdelkih/tretmajih. Niti ni problem v uporabnikovi koži…

“Problem je v kombinaciji – stranke (v Valentininem lepotnem salonu, o.a.) nam večkrat razlagajo o svojih predhodnih slabih izkušnjah s kozmetiko ali nego, a težava je v tem, da so pri uporabi le-te izhajale zgolj in samo iz svojega tipa kože.

Že zdavnaj pa ni več dovolj, da – na podlagi površinskega opazovanja kože – ugotovimo, da imamo suho, mastno, mešano ali normalno kožo. Malo utopično bi bilo verjeti, da lahko vse ljudi, glede na kožo, razdelimo na zgolj 4 skupine. In potem, če uporabljaš zase neustrezen preparat, nastopijo težave…”

Krivo je lahko neustrezno čiščenje kože

Številne uporabnice kožo čistijo prevečkrat in/ali s premočnimi čistilnimi sredstvi, kar – po besedah dermaestetičarke – vodi do poškodovane kožne bariere (ki je t.i. obrambni ščit kože).

Ta je zaradi neustreznega čiščenja bolj prepustna za škodljive dejavnike iz okolja – v praksi se to sčasoma zrcali v obliki rdečice, pigmentnih madežev, suhe in občutljive kože itd.

Pogosto težave nastopijo tudi zaradi uporabe kislin

Kisline so v kozmetični negi pogosto uporabljene, saj lahko pomagajo izboljšati teksturo kože in zmanjšati pigmentne nepravilnosti.

Vendar pa lahko pri nekaterih uporabnicah povzročijo negativne reakcije, kot so rdečica, srbenje ali draženje.

Če recimo na kožo, ki je poškodovana oz. vneta (ima porušeno kožno bariero) nanašamo kisline, je posledica še dodatno vnetje – namesto gradnje kolagena, ga razgrajujemo.

Nekatere uporabnice se zato raje odločijo za “varno izbiro”...

Valentina navaja primere strank z mastno kožo, ki so pozorne zgolj na to, da je kozmetika primerna za mastno kožo in posameznice z občutljivo kožo, ki za vsak slučaj izbirajo izključno kozmetiko z najosnovnejšimi neagresivnimi sestavinami.

“Zakaj? ker si česa drugega ne upajo uporabiti (saj nimajo zadostnega znanja o svoji koži), tudi če imajo kakšne druge nepravilnosti oz. bi lahko z aktivi v izdelkih svojo kožo izboljšale.”

Upoštevanje zgolj in samo tipa kože pa je – milo rečeno – žalostno, še pravi Valentina.

Na trgu je namreč poplava preverjenih, dermatološko testiranih kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo nešteto koži prijaznih aktivnih učinkovin.

Če samo pomislimo na vse oglase z, denimo, hialuronsko kislino, ceramidi, koencimom Q10, retinoidom, vitaminom C in E, niacinamidom, raznimi izlečki olj, aloe vere ipd., lahko hitro ugotovimo, kam je kozmetična industrija napredovala in koliko je priložnosti za izboljšanje stanja kože, še pove Valentina.

V obzir pa moramo vzeti še tretmaje, ne samo osnovno kozmetiko

Cvetkovičeva nam razlaga primer glede kože, ki je ciklično mastna:

“Marsikatera stranka ve, da ima mastno kožo, zato si obraz čisti z agresivnimi čistilci, po možnosti večkrat dnevno.

Ob tem še 1-krat mesečno hodi na nego mastne kože in potem se sooči s pretiranim proizvajanjem sebuma, torej loja.

Nakar pride k nam in ji povemo, da si je to nevede povzročila sama – koža na agresivna sredstva reagira z obrambo – sebumom, proti kateremu smo se v prvi vrsti borili.

Jaz ji nato lahko predpišem ustrezno nego in ji priporočim ustrezne izdelke, ampak če bi ona imela to znanje pravočasno, težava niti ne bi nastopila”.

Napredna tehnologija je očitno dvorezen meč – več kot je sestavin oz. postopkov, več je tveganja…

Kot smo lahko izvedeli, je tehnologija v kozmetiki tako kot povsod drugje – lahko nam neverjetno koristi, če jo znamo uporabljati, v nasprotnem primeru pa nam lahko naredi ogromno škode.

Konec koncev nam zdravniki tudi ne predpišejo tablet za slabokrvnost brez ustrezne krvne slike – zakaj bi bilo pri koži drugače?

Potrebujemo torej poglobljeno “sliko kože”.

Rešitev se imenuje dermadiagnostika

Dermadiagnostika je poglobljena analiza kože, ki se izkaže za izjemno koristno v primeru “pridruženih” stanj.

Za posameznico lahko na podlagi dermadiagnostike izvemo, da ima recimo nizek nivo kolagena, ali nagnjenost k ekcemom, na podlagi ugotovitev pa ji kozmetičarka priporoči zanjo ustrezne izdelke in tretmaje (ki so seveda hkrati primerni za njen tip kože).

Dermadiagnostika bi lahko denimo pokazala tudi poškodovano kožno bariero. Ob uporabi izdelkov, ki imajo čudovite močne sestavine, a je ena od njih takšna, da dokazano ruši kožno bariero, lahko koži naredimo več škode kot koristi.

Poudarek je na besedi LAHKO, ker je vsaka koža drugačna – niti 2 posameznici nimata povsem enakih kožnih meritev.

In ravno zato je personalizirana nega ključnega pomena – pomembno je, da poznamo točno stanje kože in da redno spremljamo spremembe.

“Ena od mojih zaposlenih kozmetičark se je enkrat pošalila, da je dermadiagnostika tako učinkovita, da bi jo potrebovala še za diagnozo moških. Šele poglobljena analiza ti namreč pove, kakšni “problemi” se skrivajo v globini, kaj lahko glede na rezultate pričakuješ v naprej, kaj TI delaš narobe in kaj morda niti ni tako slabo :)”

Toda – ali sta analiza kože in dermadiagnostika eno in isto?

Na kratko – NE. Na tržišču je veliko različnih naprav, s katerimi strokovnjaki izvajajo analize kože, vendar so le-te pomanjkljive in rezultati niso realni.

Valentina nam razloži, da je naziv dermadiagnostika v resnici avtorski naziv podjetja Aikon, ki je zastopnik za napravo blagovne znamke Cortex, ki jo uporabljajo v njihovem salonu Wellness Paradiso.

Tako da ostali izvajalci, ki nimajo te naprave, pri svojih analizah kože niti ne smejo uporabljati izraza “dermadiagnostika”.

Po mnenju naše sogovornice je Cortex DermaLab med napravami za poglobljeno analizo kože kot Ferrari med avtomobili.

Cortex DermaLab
Napravo uporabljajo po vsem svetu in z njo opravljajo številne klinične študije glede učinkovitosti (na podlagi študij 10.000 dermadiagnostik pa so v podjetju Aikon razvili tudi izdelke, ki zavirajo vnetja v koži: serum, dnevno in nočno kremo, tonik in čistilec). S posameznimi sondami se izvajajo številne meritve, rezultati pa so zanesljivi, ponovljivi in primerljivi. To pomeni, da je možno izvajati kontrolo stanja kože med tretmaji ali ob dolgoročni uporabi izdelkov in tudi na koncu, s čimer primerjamo rezultate, da lahko črno-na-belem vidimo izboljšanje. Cortex DermaLab nam omogoča, da vidimo v kolikšni meri je koža poškodovana (če seveda je) – recimo posledice izpostavljenosti soncu se vidijo v obliki fotopoškodb in povišanega eritema (rdečice). “Brez dermadiagnostike jaz pravzaprav niti ne morem delati nege, ki bi imela dolgoročni vpliv, recimo terapije KIT – to je kolagenska indukcijska terapija, ki s pomočjo microneedling tehnike sproži proces samoceljenja in obnavljanja kože, zaradi česar koža aktivneje proizvaja kolagen,” nam razloži Valentina.

Cortex DermaLab je edina tovrstna naprava na trgu, ki vsebuje ultrazvok

Izključno z ultrazvokom se vidi stanje kolagena, glavnega gradnika kože, pove Valentina.

Vidi se, kje je kolagena več, kje ga je manj in kakšna je njegova intenziteta (ta je odvisna seveda tudi od starosti).

Opazimo recimo primerjavo, kako je koža manj čvrsta in elastična tam, kjer je bolj posončena (vidi se stanje fotopoškodb), kjer je izpostavljena zunanjim dejavnikom oz. je bila na njej uporabljena neustrezna kozmetika,” še doda ga. Cvetkovič.

Na podlagi tega dobi kozmetičarka ali dermaestetičarka informacijo o tem, kako stanje kože “popraviti”:

  • če je težava poškodovana kožna bariera, jo obnovimo z ustreznimi čistilci in specifičnim serumom,
  • če je problem hiperpigmentacija, uporabimo serume, ki pomagajo zavirati povečano proizvodnjo melanina, v nego obvezno vključimo kremo z SPF zaščitnim faktorjem in v salonih izvajamo kemične pilinge,
  • raven kolagena pa izboljšamo s terapijami kot sta kolagenska indukcijska terapija in radiofrekvenca, s serumi, ki vsebujejo antioksidante in peptide za povečanje izgradnje kolagena, z jemanjem aminokislin oz. kolagena ipd.)…

Cvetkovičeva nam še razloži, zakaj je pomembno, da ultrazvok pokaže tudi debelino kože:

“Ta nam pride prav pri izvajaju tretmajev kot sta microneedling (vemo kdaj se z iglicami nahajamo na pravi globini) in kemični piling.”

Ker se z ultrazvokom izmerijo tudi fotopoškodbe kože, pa na ta način izvemo, če je hiperpigmentacija nastala kot posledica izpostavljenosti UV žarkom ali ne.

Lahko gre namreč tudi za posledico vnetja pri aknah ali pa za t.i. melazmo, pri kateri se prav tako pojavljajo temni madeži, a nastane kot posledica hormonov.

Ali bi potemtakem zadoščal že samo ultrazvok kože?

Vsekakor ne, ker bi s tem dobili samo vpogled v trenutno stanje kože (in predvideli napredek) ne bi pa dobili informacije o vzroku kožnih težav…

Cortex DermaLab recimo izmeri transepidermalno izgubo vode in pH kože, da vidimo ali je kožna bariera porušena.

S Cortex-om izvemo, ali je povečan eritem (rdečica, ki pomeni vnetje, to pa pomeni razgradnjo kolagena).

Naprava meri tudi sebum (če so naše lojnice preveč aktivne, lahko to pripomore k temu, da se nam pričnejo pojavljati akne itd. in s tem je spet povezana uporaba specifičnih izdelkov).

Ugotovimo še, v kateri fototip spada posameznica glede na stopnjo pigmenta melanina (vezanega na že omenjene fotopoškodbe kože), izmerimo elastičnost, vlažnost kože…

“Pomembna je kombinacija vseh meritev, da ugotovimo zakaj prihaja do razgradnje kolagena (če res prihaja), torej ali so to denimo UV žarki ali razlog tiči drugje…”

Potem pa je tukaj seveda še pregled z mikrokamero, ki ima kar 50-kratno povečavo in nam nekako razkrije “prihodnost kože”.

S kamero vidimo stanje kože, ki se ne vidi s prostim očesom – recimo pigmentne nepravilnosti, zaprte komedone (ogrce) in stanje kapilar.

Z iskanjem vzroka kožnih težav in s pravilnim načrtom nege kože lahko torej hkrati saniramo že nastalo škodo in skrbimo za preventivo – preprečujemo poslabšanje stanja kože v prihodnosti.

A dermadiagnostika vendar ni “vsemogočna”…

S pomočjo Cortex DermaLab glede na vse te informacije lahko strokovnjaki nege kože…

  1. Svetujejo, kakšne izdelke uporabljati in predpišejo ustrezne terapije – glede na dobljeno analizo (s čim obraz očistiti in s čim kožo obnoviti), glede na letni čas, glede na leta ipd.

  2. Podajo smernice glede prehrane – kakšen čips ali hot dog ponavadi odsvetujejo 🙂

  3. Usmerjajo glede ustrezne prehrane ter dodatkov – svetujejo hrano, ki vsebuje antioksidante, določene vitamine, minerale, prehranska dopolnila s kolagenom, Q10 ipd..


Težko pa “nadzirajo” našo uporabo izdelkov oz. ne-upoštevanje navodil – recimo laično stiskanje mozoljev ali ogrcev namesto uporabe globinskih pilingov ali še bolje preparatov, ki intenzivno čistijo globlje plasti kože.

“Za ta del mora poskrbeti uporabnica sama,” opozarja Valentina

Če je “krivec” za trenutno stanje kože dolgotrajna izpostavljanje soncu, lahko to privede tudi do t.i. elastotičnih gubic – te gubice torej nastanejo kot posledica UV poškodb na elastinu, gradniku kože.

Težava teh gubic je, da so zelo neodzivne na različne tretmaje, saj je v tem primeru upad kolagena tako velik, da se ga težko spodbudi k sintetiziranju.

Še težje je, če je uporabnica že v menopavzi, ko nastopi močan upad estrogena, zato Valentina priporoča, da se za dermadiagnostiko ter posledično izboljšanje svoje kože in “boostanje” kolagena odločimo čimprej.

Kje in kako pa se izvaja dermadiagnostika?

Najnovejšo in izboljšano Cortexovo napravo za dermadiagnostiko (DermaLab Combo 4), ki meri še natančneje od predhodnih, imajo izključno v Wellnessu Paradiso, v Dobovi. “Pri nas se dermadiagnostika izvaja na podlagi predhodno izpolnjene kartoteke, torej poglobljenega vprašalnika. V njem so navedeni morebitna občutljivost kože na mehansko draženje ali kisline, dosedanja kozmetična terapija in domača nega, morebitni obiski pri dermatologu, dermalna polnila ipd., jemanje prehranskih dodatkov in zdravil, kirurški posegi, sistemske bolezni, izpostavljenosti stresu, menstrualni ciklus, alergije itd. Storitev traja med 60 – 70 min, po končanih meritvah pa stranki pripravimo izvid.” Dermadiagnostika stane med 80 € – 100 € (odvisno ali jo izvede diplomirana kozmetičarka iz salona ali Valentina osebno), priporočajo pa jo čimprej, saj koža “ne čaka”. Prijave sprejemajo preko rezervacije TUKAJ, lahko pa jih pokličete tudi preko telefona 031 310 515 ali jim pišete na spa@paradiso.si >>

Spoznajmo strokovnjakinjo z 20+ let izkušenj s področja kozmetike

Sem Valentina Cvetkovič, lastnica in ustanoviteljica Wellness centra Paradiso. Že pri rosnih 16 letih sem vedela, da me izredno privlači kozmetika in vse, kar je povezano z njo. Skozi leta šolanj, izobraževanj, pridobivanja znanj in certifikatov, še več pa izkušenj, sem leta 2010 v Posavju odprla svoj lasten salon, ki je v tem času sprejel več kot 20.000 zadovoljnih strank. Doslej smo bili kar 5-krat izglasovani kot Naj Wellness v Sloveniji, saj naš salon predstavlja oazo lepote in sprostitve, kamor se moje drage dame redno vračajo. V Wellnessu Paradiso se osredotočam na izvajanje nebolečih, učinkovitih in varnih tretmajev, ki ženskam vračajo nasmeh na obraz, po njih pa ne izgledajo plastično in umetno. Lansirala sem tudi svojo lastno blagovno znamko Shine, linijo dragocenih obraznih serumov z visoko koncentracijo aktivnih sestavin iz izvlečkov rastlinskega izvora, ki pomagajo ohranjati mladosten videz. Leta 2022 sem prejela diplomo Akademije Aikon, s katero sem si prislužila naziv dermaestetičarke, trenutno pa se izobražujem še za mediestetika. Stremim k temu, da lahko ženskam – njihovi koži in telesu – ponudim največ kar lahko, da ohranjajo lep izgled in še lepšo samopodobo.

©2023 Wellness Paradiso. Vse pravice pridržane.